tirsdag den 8. oktober 2013

Hvordan finder jeg skuespillere til min kortfilm?

Hvordan finder jeg lige skuespillere til min kortfilm? eller rettere, hvordan skal jeg IKKE gøre!

1. Du kan vælge at slutte din læsning her, fordi du gerne vil gøre dig dine egne erfaringer!
2. Du kan vælge at læse videre og nikke genkendende eller tænke "Godt så"!
3. Du kan forsøge at følge rådene og måske ende med en bedre kortfilm i den sidste ende?

Valget er dit!


Hvordan er det så lige, jeg finder skuespillerne til min kortfilm. Svaret er da ret simpelt!

Jeg tager fat i venner og familie, naboens datter, det lokale teater eller endnu bedre... Jeg poster på facebook eller via opslag på castingsider og formidlingssites og henviser folk til at sende ansøgning og showreel. Alle vil være med i en film, hvorfor jeg finder mine roller med et snuptag. Jeg springer helt castingen over og tager dem med mest erfaring, så kan jeg ikke tage fejl. Når det nu er så let, simpelt og ligetil at finde mine skuespillere, ja og statister i øvrigt, vælger jeg at rette min energi på, at gøre manus stramt og lege med lys og kameravikler, så det kommer til at se fedt ud.

Men hvor er det forkert! Hver eneste bisætning i det øverst skrevende, er den perlesnor af fejltagelser kortfilmproducerende laver gang på gang. Resultatet er, at alle gode hensigter er spildt arbejde. For filmen bliver dårlig. Finder du ikke de "Rigtige" skuespillere, kan dit manus være nok så godt og dine billeder nok så flotte. Skuespillerne er dem der kommunikerer din historie, de er hovedpersoner i din visuelle fortælling! De er måske faktisk vigtigere end kvaliteten af alle andre filmiske komponenter, men alligevel bliver skuespillere på kortfilm, det sidste man beskæftiger sig med. Du skal finde dem, de skal IKKE finde dig!

I det følgende, er der listen den række af fejl kortfilmproducerende ofte gør, med forklaring og råd til følge.


Fejl 1: Kortfilmproducerende venter alt for længe før de overhovedet begynder at tænke casting til deres film!

Forklaring: På kortfilmproduktioner er ansvaret ofte på få skuldre. Dvs. crew er lille og mange af opgaverne varetages af de samme personer. Men fordi filmen er kort og crewet mindre, er ikke ensbetydende med, at man skal sylte eller nedprioritere castingen. Når nu virkeligheden er, at kortfilm for de fleste, blot er legestue eller som del af et undervisningsforløb, skal man kunne prioritere forholdsmæssigt i opgaverne. Det ved man, så det gør man. Men helt at udskyde castingen indtil alt andet er på plads er en direkte brøler. På en kortfilm er processen fra idé til færdig film relativ hurtig, hvorfor du allerede skal starte din casting til din film under ideudviklingen eller i manusfasen. Mange gange kan du ved nogle projekter faktisk finde skuespillerne først, hvorefter du udvikler din ide og manus til dem?

Råd 1: Når tiden er en faktor skal du starte din casting allerede når du får de første ideer til typer. Ikke at du skal kalde folk til fysisk casting, men find emner og print dem ud og hæng dem op. Tag den første indledende kontakt, tidligt i processen. Der er langt større sandsynlighed for, at skuespilleren også kan og gider, hvis han får det at vide 14 dage før optagelserne, end blot 2 dage før optagelserne. Når du ikke har løn at byde på, skal du sælge dit projekt på, at der er tjek på det. Gør derfor ikke kort proces, selvom det er en kortfilm du laver. RING, snak med skuespilleren. At sende mails er ren dovenskab og virker ikke som tillidsfuld kommunikation.


Fejl 2: Anvend aldrig venner, naboen eller folk fra lokal teateret.

Forklaring: At anvende venner i sine film eller naboens datter er et dårligt udgangspunkt, selvom de jo i princippet kan være ligeså "rigtige", som andre du måtte finde.
Her skal man også tænke på den relation man har til folk. For meget forhåndskendskab kan godt give gnidninger på et set, som går ud over processen og filmen i den sidste ende.
Grundlæggende skal du spejde længere efter spillere til dine film end din næsetip. Med venner og bekendte på rollelisten kommer det hurtigt til at virke som en hovsaløsning.
At finde folk fra det lokale teater, kan dog umiddelbart virke meget fornuftigt. Her kan du sagtens finde nogle engagerede mennesker, som vil gøre meget for dit projekt, men det er bare vigtigt, at skuespillerne kan omstille deres ageren fra en scene til en kameralinse. Alt for mange teaterspillere har ikke denne færdighed, fordi de ofte ikke har prøvet at medvirke i en film. Du må jo også huske på, at de ikke har tiden til at lære det. Det skal kunne det fra starten. Du filmer jo lige om lidt.

Råd 2: I bærende roller, anvend altid folk med filmskuespillererfaring.


Fejl 3: Find aldrig dine skuespillere via facebook eller via opslag på formidlingssites!

Forklaring: For mange giver dette råd slet ikke mening, hvis ikke her... hvor fanden da så?

Facebook og formidlingssites har gjort filmproducerende dovne. De poster et opslag, læner sig tilbage, og håber på at nogen respondere. Det gør der ofte, ofte ret mange. Mange er sultne, mange er erfarne og mange måske endda dygtige. Men din opgave er ikke nødvendigvis at finde de "dygtigste", men de "rigtige". Der er en meget stor forskel!

Men hvorfor er det så en uhensigtsmæssig ting at finde skuespillere ad denne vej. Det eneste positive at sige er, at det trods alt er bedre end venner, naboen og de uprøvede teaterskuespillere... så langt så godt.

Som filmskaber er du i den illusion, at du spare tid i din castingproces ved at gøre sådan, men intet er mere forkert. Du skal til at gennemse i massevis af forskelligartede ansøgninger. 90% af alle ansøger forkert. Enten er det slet ikke dem du søger efter, men nogen der håber du vil tage dem i betragtning alligevel, ellers er det nogen der søger fra den anden ende af landet, som ikke har læst dit opslag ordenligt igennem og ikke har set at I optager i Århus den sidste søndag i marts, hvor onkel Benny fylder 40. Andre kan kun være med på nogle af datoerne... og de fleste sender billedmateriale, som slet ikke er opdateret. Mange henviser til erfaring, som er gammelt og derfor faktisk ret ubrugeligt. De linker måske til showreel eller gamle kortfilm, som du skal bruge tid til at gennemse, men som du dybest set ikke bliver klogere på, fordi materialet er forældet. En fodboldspiller eksempelvis kommer ikke på banen, fordi han var god for 2 år siden. Hellere en der lige har spillet, fremfor en der var med i noget for et år siden?

Du bruger meget tid på at vente på at de "rigtige" henvender sig, men også endnu mere tid på at åbne, læse, gennemskue og svare mails, hvorefter du skal igennem denne proces igen, hvis da vedkommende vælger at svare din mail i rette tid. Al den tid kunne være givet langt bedre ud, hvis du bare havde ringet de skuespillere op, som du gerne vil have med i din film, og ikke sidder og venter og håber på at "De rigtige" svare.

Råd 3: Du skal altså ind i en skuespillerdatabase og uopfordret kalde (RINGE!!!) skuespillere til casting. DU skal vælge hvem du gerne vil have med, det er ikke dem der skal vælge dig til!

Havde en case forleden dag, (faktisk næsten hver dag) hvor en studerende fra medieskolerne i Viborg, gerne ville have et opslag op. De havde ikke tid til at caste, men skulle bare finde nogen der kunne i en bestemt alder, til optagelser 3 dage efter. Jeg smed opslaget op, men ringede også til den producerende og fortalte ham hvad jeg skriver her:

Hvis du logger dig ind i databasen, finder 3 emner der matcher hvem "DU" gerne vil have med i din film, som bor i en geografisk nærhed, så har du fundet din skuespiller indenfor 10 minutter. 6 minutter efter ringede han tilbage, at nr. 2 fyr som han havde ringet til, gerne ville og kunne være med...

Havde han nu satset på opslaget alene, havde han tidsmæssigt skulle vente på svar og valgt den første og den bedste... her derimod kunne han selv vælge blandt dem HAN gerne ville have med. Forskellen er enorm, også på den signalværdi du sender til skuespilleren i den anden ende når du ringer, husk lige det!

Du skal finde de "rigtige" skuespillere til din film, det er ikke de "rigtige", der skal finde dig.


Fejl 4: Du skal altid caste dine skuespillere!

Forklaring: Alt for ofte ender kortfilmproduktioner helt uden casting fordi tiden går, og man i den sidste ende "bare" tager dem der vil være med. Det ødelægger grundlæggende hele din film.
Langt de fleste opdager først når skuespilleren dukker op på optagelsen, at han ikke længere har skæg, eller at hun har fået farvet hår... Hvis du havde haft dem til casting først, havde i snakket sammen og set hinanden an. Det andet er bare en dum forudsætning at mødes på.

Men er det så skuespillerens skyld: ALDRIG! Det er dårlig casting, og endda meget dårlig casting slet ikke at caste! Men det er din film der bliver dårlig fordi du ikke castede "rigtigt".

Oplever sågar filmproducerende, som er bange for at afvikle castings fordi skuespillerne de indkalder er mere erfarne end dem. Puha, ja den er slem. Er det så også skuespilleren der bestemmer hvordan karakteren skal spilles i den sidste ende? Hvorfor overhovedet lave manus?

Råd 4: Du SKAL fysisk se dine skuespillere inden optagelsen og meget gerne igennem et kamera, nu du laver film. Alternativet er CastSelv!!


Fejl 5: Tag ikke beslutning om rollen i mødet med skuespilleren!

Forklaring: Alt for mange filmproducerende gennemser ikke deres castingbånd, men beslutter sig ud fra mødet med skuespilleren, hvem der skal have rollen. Der skal være "kemi", men du skal vælge den som er den "rigtige" for din film. Ikke hvem du gerne vil være venner med bagefter. Du laver film, derfor skal din beslutning tages efter du har gennemset dine castingbånd. Hvis du ikke agter eller har tid til at se dine optagelser igennem, hvorfor så overhovedet filme det. Se fejl 4 ;-)

Råd 5: Gennemse dine castingbånd med nogen fra produktionen, som ikke var til den fysiske casting. Du vil opleve at overraskende mange skuespillere udtrykker sig anderledes i virkeligheden end på skærmen. Men det kan du først se, når du kigger båndene igennem.Nå du tog dig alligevel tid til at læse så langt... Så må der være mening med galskaben trods alt... eller skriv en kommentar her, så tager vi diskussionen... Det er den vi skal have gang i ,-)


Opdateres

Fejl 6: Når det nu skal gå hurtigt, skal du ikke efterspørge ansøgninger og slet ikke showreels?


Mvh
Tommy Duus

Caster og indehaver af www.dask-online.dk
Ingen kommentarer:

Send en kommentar